9 Mart 2013 Cumartesi

Ezo Gelin Çorbası



         Artık çok iyi anlamış bulunuyorum ki “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.”  Herkes ayrı ayrı yöntemlerle yapmış bu Ezogelin Çorbası’nı! Onu dene bunu dene… “Bu miktar yeterli değil!.. Bu miktar fazla!... Baharatı fazla geldi! …” derken bu tarifi ortaya çıkarıp bu şeklinde sonunda karar kıldım. Deneyin ya da buyurun bize gelin bizde deneyin ;) Severseniz yapar içersiniz afiyetle…


EZOGELİN ÇORBASI
NE LAZIM?
7-8 kişilik çorba için
  • 100gr. kırmızı mercimek  (200 ml. Su bardağının ¾’ü  ya da 6 yemek kaşığı)
  • 22 gr. köftelik ya da yemeklik bulgur (1,5 yemek kaşığı)
  • 26 gr pirinç ( 2 yemek kaşığı)
  • 1 orta boy küp küp doğranmış soğan ( ben robottan geçirdim ama tamamen su gibi olmasına da izin vermedim)
  • 1-2 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 2 tatlı kaşığı  ev salçası (hazır salçalar da işinizi görür elbet!)
  • 1 tatlı kaşığı  biber salçası
  • 1,2 – 1,5 lt su (200 ml.lik bardak ile 6-8 bardak)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • ½ çay kaşığı kekik
  • çay kaşığının ucuyla biraz kimyon
NASIL YAPARIZ?
1. Küçük bir kaba mercimek, pirinç ve bulguru sıcak su ile ıslatıp bir müddet bekletin ve sonra güzelce yıkayıp süzün. Vaktiniz kısıtlı ise bekletmeden yıkayabilirsiniz ancak bekletince yumuşasıkları için çorbanın pişme süresi kısalıyor ve içine eklediğimiz su miktarı daha sabit kalıyor.
2. Yağlarımızı, soğanımızı ve sarımsağımızı tencerede güzelce pembeleştiriyor ve hatta öldürüyoruz ki çorbada tadı dilimize takılmasın. Unumuzu da ekleyip beraberce kavuruyoruz. Sonra da salçalarımızı ekleyip yine kavuruyoruz.
3. Şimdi mercimekli karışımı ekleyin, üstüne de suyu ve çorbanızı kaynayana dek karıştırın.
4. Kaynayınca çorbanızın kapağını kapatın ve yaklaşık 30-40 dk. kısık ateşte demleyip altını kapatın. (Kapağı hafif aralık bırakmanızı tavsiye ederim. )
**Arada karıştırın çorbayı çünkü taneleri dibe vurur. Tadına ve yoğunluğuna bakarak pişme süresini arttırabilir ya da gerektiğinde kaynar su ekleyebilirsiniz. Onun dışında bu miktarlarla bu çorbayı seveceğinizi düşünüyorum…
Kase kase lezzet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DMCA.com Protection