Etyemezden et yemeği tarifi! Ben iyi baharatlanmış köfte hariç et, balık ve tavuk yemeyen o “ağzının tadını bilmez”lerdenim ;))) Beni en çok üzen şey tadına bakamadığım için sevdiklerime bu tür yemekleri pişirememekti. Zamanla anladım ki yemeği yaparken tadına illa ki bakmak gerekmiyor. Doğru miktar, doğru teknik ve bilen birilerinin muhteşem püf noktası bilgileriyle bu sorun da aşılabiliyormuş. Eeee daha ne diyeyim size? Benim gibi etyemez yapabildiyse siz etseverler kim bilir ne güzel yapar bu yemeği, değil mi? Hadi ellerinize sağlık şimdiden… Çok basitmiş yeminlen!!!
ARPACIK SOĞANLI YAHNİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
* 2-3 kişiye yeter bu miktarlarla…
NE LAZIM?
** Hemen şöyle bir bilgiyle başlayayım: Etiniz ne kadar olursa olsun…
İster yarım kilo ister 750 gr. ister 1 kg. Önemli olan yemeğin içine
koyacağınız malzemelerin oranı. En az etin yarısı kadar arpacık soğan
kullanmanızı tavsiye ederim. Damak tadınıza göre etle aynı miktara kadar
çıkabilirsiniz.
·
500 gr. dana kuşbaşı et ( kuzu eti de kullanabilirsiniz elbette)
·
200-250 gr kadar arpacık soğan ( hemen hemen bir çorba kasesini tepeleme
dolduracak kadar soğan olacak ama hatırlayın ki soğanı istediğiniz kadar
arttırabilirsiniz)
·
3 yemek kaşığı zeytinyağı ve dilerseniz 1 yemek kaşığı tereyağı
·
1 yemek kaşığı domates salçası
·
½ yemek kaşığı acı biber salçası ( kullanmasanız da olur)
·
1 silme yemek kaşığı kırmızı biber ( kullanmasanız da olur)
·
1 silme tatlı kaşığı tuz
·
½ çay kaşığından az karabiber ( kullanmasanız da olur)
·
Pul biber, kekik… gibi gönlünüzce baharat
·
Sıcak su
** Dilerseniz 1 su bardağı haşlanmış nohut ya da iri doğranmış patates ya da mantar da ekleyebilirsiniz yemeğinize...
1- Eti arpacık soğanlardan biraz
daha irice büyüklükte doğrayın. Kimi eti pişirmeden önce yıkarmış yani sudan
geçirirmiş şöyle bir. Hani ben söyleyeyim de…
2- Eti genişçe bir tencereye koyun
ve orta ateşi açın. Arada bir karıştıra karıştıra pişirin. Önce et suyunu
salacak, rengi kahveye dönecek, sonra yavaş yavaş suyunu çekecek. Hiç
paniklemeyin ve sabırla bekleyin suyunu çekene dek. Bu sırada tencerenin
kapağını kapatmayın.
3- Et suyunu çekerken siz soğanları
soyun ama kök kısmı ve uç kısmını çok derin kesmeyin ki pişerken dağılmasın
soğancıklarımız ;)
4- Et suyunu çekince yağını ekleyin
ve 1-2 dakika çevirin. Şimdi arpacık soğanları ve salçalarımızı ekleyelim ve 5
dakika kavuralım.
5- Şimdi kaynar suyumuzu tencereye
ekliyoruz. Kırmızı toz biberi de şimdi ekleyebilirsiniz. Et ve soğanların
üstünü örtsün yeter. Az gelir de yemek pişerken suyu azalırsa yine eklersiniz
endişelenmeyin. Yeter ki köşede kaynar suyunuz olsun…
6- Tencerenin kapağını kapatın ama
hafif aralık kalsın ki taşmasın. Ateşimizi de kısın. Ağır ateşte aheste aheste
pişsin. Süre veremem ama eti aldığınızda lif lif ayrıldığını ve iyice
yumuşadığını göreceksiniz. Ya da tadına bakın! Herkes benim gibi etyemez değil
ya…
7- Yemeğiniz piştiyse tuzunu ve
baharatını ekleyin ve altını kapatıp kapağını da kapatın.
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli
düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
Merhaba,
YanıtlaSilTarifleriniz gerçekten çok güzel. Başarılar dilerim. Ellerinize sağlık.
Not: Eğer isterseniz bir kaç tarifi sizin için sizin adınıza sitemde yayınlayabilirim. Dönüş yapmanız yeterli.
Merhaba,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Takdir edilmek harika ;)) Paylaşmak güzeldir elbette ve ben de onur duyarım...
Harika olduuuu
YanıtlaSilEllerinize sağlık o vakit. Afiyet olsuuuuun :)))
SilDeneyecegim yarin umarim guzel olurr
YanıtlaSilUmarım tarifim işe yarar. Eminim ellerinizin lezzeti tarifime can verir. Afiyet olsun ;))
Silsüper bir tarif olmuş elinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Afiyetler olsun ;)
YanıtlaSil